The Global Language of Business

GS1 Denmark ændrer vilkår og priser pr. 01.01.2024. Læs mere her

Nysgerrig på de nye priser og medlemsbetingelser pr. 1. januar 2024? Læs mere her

OBS: mandag d. 18. september og tirsdag d. 19. september til kl. 12 kan vi kun kontaktes på mail info@gs1.dk, grundet et eksternt arrangement

Dynamiske stregkoder kan reducere madspild

I vejledningen nedenfor, finder du beskrivelser af, hvordan dynamiske stregkoder kan anvendes i praksis. God fornøjelse.

Samlet smider vi i Danmark hvert år over 700.000 ton mad ud. Det kan ændres med smart brug af stregkoder i detailhandlen.

Definition af madspild: Madspild er fødevarer, der kunne være spist, men i stedet er blevet smidt ud. Kilde: Miljøstyrelsen, rapporten ”Kortlægning af madaffald i servicesektoren – Detailhandel, restauranter og storkøkkener” – tal fra 2014
Madspild koster danskerne 11,6 milliarder kroner om året inkl. moms og afgifter. Kilde: Landbrug & Fødevarer - tal fra 2014

Hvordan kan en stregkode reducere madspild?

Når stregkoder skal være med til at reducere madspild i detailhandlen, så skal den som minimum indeholde et GTIN-varenummer og en udløbsdato.

Automatisk reduktion i prisen

Når et produkts udløbsdato nærmer sig, kan prisen automatisk reduceres i det øjeblik, stregkoden scannes i udgangskassen. Prisreduktionen kan ske gradvist, afhængigt af hvor tæt produktet er på udløbsdatoen.

Mere salg, mindre spild

Det er en fordel for butikken, som ikke manuelt skal mærke produkterne om. For forbrugeren giver prisreduktionen et incitament til at købe produkter tæt på udløbsdatoen. Og det vil reducere mængden af udløbne fødevarer, som kasseres i butikken.

Bedre forecasts og tilpasset produktion

Med en registrering af dato bliver det også muligt at holde styr på, hvilke produkter med hvilke udløbsdatoer, som er på hylderne i butikken. Derved kan detailhandlen udføre bedre forecasts til producenterne, som dermed mere præcist kan tilpasse produktionsmængden.

Skræld

Dynamiske stregkoder:

Hvordan ser de ud? Der findes to dynamiske GS1-stregkodetyper: GS1 DataMatrix og GS1 DataBar.

GS1 DataMatrix

GS1 DataMatrix kan indeholde op til 3.116 numeriske eller 2.335 alpha numeriske karakter. Den kan indeholde mange forskellige informationer, fx GTIN-varenummer, udløbsdato, vægt og batchnummer. GS1 DataMatrix er en 2D stregkode, og det betyder, at det kræver en kamerabaseret scanner ved udgangskassen at scanne denne type stregkode. Det kræver også en udvidelse af databaserne i kasseterminalerne, før en dato kan registreres. GS1 DataMatrix er et robust symbol, der kan scannes, selvom noget af symbolet er beskadiget. Minimumstørrelse på symbolet ca. 4,2 mm x 4,2 mm.

GS1 DataMatrix
Eksempel på en GS1 DataMatrix

GS1 Databar

GS1 DataBar kan indeholde op til 338 nummeriske eller 196 alpha-nummeriske karakter. Den kan ligesom GS1 DataMatrix indeholde mange forskellige informationer, fx GTIN varenummer, udløbsdato, vægt og batchnummer.GS1 Databar kan scannes med de scannere, som allerede eksisterer i udgangskasserne. Det kræver (ligesom GS1 DataMatrix) en udvidelse af databaserne i kasseterminalerne, før en dato kan registreres. GS1 DataBar kan også scannes med en kamerabaseret scanner. Minimumstørrelse på symbolet 28,05 mm x 19,3 mm.

Stregkoder, GS1 Databar
Eksempel på en GS1 Databar

Samlet smider vi i Danmark hvert år over 700.000 ton mad ud – af dette kommer: 163.000 ton fra detailhandlen, 133.000 ton fra fødevareindustrienKilde: Miljøministeriet, Regeringens Strategi for affaldsforebyggelse ”Danmark uden affald II” – tal fra 2015

GS1 madspild

De største madspilds-syndere er: Middagsrester, grøntsager, brød, kager, frugt, mejeriprodukter og pålæg.

Kilde: Landbrug og Fødevarer, 2015

GS1 madspild_2

Automatisk prisreduktion når sidste salgsdato nærmer sig, giver forbrugerne incitament til at købe - og det gør, at butikken skal kassere mindre.

Vil du vide mere? Så kontakt os i dag.

Læs vejledning her

arrow-right-circle
Download PDF

Har du stadig brug for hjælp? Så tag fat i GS1 Denmarks support team. Vi står altid klar til at hjælpe.

Brug for hjælp?
+45 39 27 85 27
info@gs1.dk

Dynamiske stregkoder kan reducere madspild

Indholdsfortegnelse

Nyeste vejledninger

|
4
 min
Dynamiske stregkoder kan reducere madspild
Bliv klogere på, hvordan dynamiske stregkoder mindsker madspild.
This is some text inside of a div block.
|
7
 min
Ændring af produkter fra 'privat til public' eller omvendt i GS1Trade Sync
Lær at ændre synlighedsstatus på dine produkter i GS1Trade Sync.
This is some text inside of a div block.
|
8
 min
Brugervejledning til 'skabelonfunktion' i GS1Trade Sync
Bliv klogere på hvordan du bruger GS1Trade Sync-skabelonerne korrekt.
This is some text inside of a div block.